Blog – 14 – Storende beenvaatjes

Blog – 14 – Storende beenvaatjes

Heb jij ook last van storende beenvaatjes die vooral zo opvallen in de zomer met een korte broek of jurkje aan? Deze zichtbare oppervlakkige vaatjes worden ook wel bezemrijsvarices genoemd. Deskundigen schatten in dat ongeveer de helft van de bevolking last heeft van deze zichtbare vaatjes, waarbij vrouwen er vaker onder lijden dan mannen. Wist je dat we deze erg goed kunnen behandelen met onze Nd:YAG laser!

Wat is het verschil tussen Bezemrijsvarices en spataderen?

Spataderen:
– Vaak blauw van kleur, groter dan 4mm, kronkelend en ligt verdikt op de huid.
– Kan een zeurend of pijnlijk gevoel geven.
– Gaat vaak gepaard met het hebben van vocht in de benen.

Bij vermoeden op spataders of vocht in de benen, kan er een duplex scan worden gemaakt voor een diagnose.
Te behandelen bij een fleboloog of vaatchirurg, dus NIET door een huidtherapeut!
Bezemrijsvarices:

– Vaak rood/paars van kleur en kleiner dan 4 mm.
– Een netwerk van meerdere fijne oppervlakkige vaatjes bij elkaar.
– Is geheel onschuldig en een behandeling is vaak niet noodzakelijk maar voor cosmetische reden.

Te behandelen door een huidtherapeut middels lasertherapie.

LET OP: Het is van belang om spataders in de gaten te houden. Dit zijn namelijk aftakkingen van de grotere vaten in onze benen die ervoor zorgen dat het bloed weer terug gaat richting het hart. In de spataders zitten klepjes die voor een opwaartse stuwing moeten zorgen, als deze niet goed of helemaal niet meer functioneren blijft het bloed staan en blijft er vocht in de benen hangen. Bezemrijsvarices zijn volledig onschuldig en kun je in principe laten zitten. Wel zullen deze met de jaren vaak toenemen, wat als cosmetisch storend kan worden gezien.

Hoe ontstaan Bezemrijsvarices?
Bezemrijsvarices zijn chronisch verwijde oppervlakkig adertjes op de benen, die ontstaan door het verslappen van de vaatwandjes. De afzonderlijke spatadertjes zijn een paar millimeter lang maar samen vormen ze bundels van aderen in de benen. Zo is ook de naam ontstaan. Dunne bezemrijsvarices zijn helderrood. Als ze groter worden, krijgen ze een blauwe tint. Vaak ontstaat het met het ouder worden, maar ook door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap. Daarnaast speelt erfelijke aanleg een grote rol en het hebben van een staand beroep. De kleinere, vaat paars/rode vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door de diepere spataderen veroorzaakt worden. Er kan veel druk op het bindweefsel worden gezet door diepe spataderen, waardoor het de oppervlakkige kleine vaatjes kan belasten. Gelukkig zijn bezemrijsvarices in veel gevallen onschadelijk en vormen ze meestal enkel een cosmetisch probleem. Heb je alleen last van oppervlakkige vaatjes, dan is er meestal geen probleem te vinden in de bloedsomloop van de benen en zijn deze prima behandelbaar!

Nd:YAG laser voor het behandelen van oppervlakkige beenvaatjes
Bezemrijsvarices zijn goed te behandelbaar met laserapparatuur. Door middel van de Nd:YAG laser wordt er een lichtpuls met warmte afgegeven in de huid die in de bloedvaatjes dringt en deze vernietigt. Hierbij wordt de omliggende huid niet beschadigd. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het beenvaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Vaak wordt deze laserbehandeling gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie, of te wel het wegspuiten van spataders). Met de SplendorX Nd:YAG laser kunnen we kleine rode, blauwe of paarse vaatjes op de benen behandelen. Wij blijven tijdens het laseren boven de enkels, omdat de voeten vaak beschikken over onmisbare vaatjes en veel botoppervlakte. De behandeling is goed te verdragen, waardoor het zonder verdoving kan plaatsvinden. De laser voelt als een elastiekje die tegen je huid aan schiet en wordt niet als erg pijnlijk ervaren. De Nd:YAG laser is een bewezen effectieve en veilige manier om oppervlakkige beenvaatjes weg te halen, die nauwelijks complicaties of klachten geeft.

Na een laser behandeling adviseren wij om compressie kousen te gaan dragen, om de groei van deze oppervlakkige vaatjes te voorkomen. Hierbij hoeven het niet per se strakke dikke therapeutische elastische kousen te zijn, maar een compressie kous van een klasse 1 is al voldoende. Deze kunnen we speciaal voor u aanmeten tijdens een behandeling, om het resultaat van de laser zo groot mogelijk te maken.

Hoe vaak moet er behandeld worden?
Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van de vaatjes die aanwezig zijn. Ook speelt de plek op de huid een rol en het resultaat dat gewenst wordt. Vaak wordt er 4 tot 5 behandelingen geadviseerd, waarbij 70% (of meer) van de adertjes gereduceerd kunnen worden. Helaas kunnen op den duur wel weer nieuwe vaatjes ontstaan, op dezelfde of een andere plek, door genetische aanleg. Daarom adviseren we om tijdig terug te komen voor onderhoudsbehandelingen om erger te voorkomen! Het dragen van compressie kousen in combinatie met deze lasertherapie zorgt ervoor dat de vaatjes minder zichtbaar worden en dat deze bezemrijsvarices minder snel terugkomen/ontstaan.

Preventief behandelen?
Helaas zijn er geen wondercrèmes of vitamines om het probleem van bezemrijsvarices tegen te gaan. De huid heeft een barrièrefunctie en laat deze crèmes niet door tot in de huid waar de vaatjes zich bevinden. Wel zouden er bij een staand beroep gekozen kunnen worden voor het dragen van therapeutische elastische kousen (compressie kousen) om de groei hiervan tegen te gaan. Daarnaast is het zitten met de benen over elkaar ook een NO GO, wat ook juist voor ongewenste bezemrijsvarices (of zelfs spataderen) kan zorgen op de benen.

Heb jij last van deze bezemrijsvarices en zou je graag meer willen weten over deze laserbehandeling? Maak dan een afspraak voor een intake met een van onze huidtherapeuten!