Rosacea is een veelvoorkomende chronische aandoening in het gezicht. Opvallend is de felrode kleur van de wangen en/of neus.

Rosacea kent vier belangrijkste kenmerken: roodheid, kleine uitgezette bloedvaten (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan soms lijken op acne. Echter komt rosacea voor op latere leeftijd namelijk over het algemeen niet voor het 30ste levensjaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er veelal last van. Bij mannen komt de aandoening in mindere mate voor.

Rosacea gaat in veel gevallen gepaard met oogafwijkingen, die kunnen variëren van mild tot ernstig.
De ontstaanswijze van rosacea is onbekend. Bij sommige patiënten met rosacea wordt in de huidporiën van de neus de Demodex mijt terug ge vonden. Echter is dit lang niet in alle gevallen zo. De ernst van rosacea wordt beïnvloed door uitwendige factoren. Voorbeelden hiervan zijn: zonlicht, cosmetica, warmte, huidverzorgingsproducten, geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Ook kan (tijdelijke) verergering van rosacea optreden voor het eten van sterk gekruid voedsel of door het nuttigen van alcohol.

Naast het feit dat rosacea vaak als cosmetisch storend wordt ervaren, worden ook psychische klachten gezien.
Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Het meest opvallende aspect, de roodheid, kan worden aangepakt met licht/lasertherapie. Bij IPL worden pulsen afgegeven op de huid. Door de warmte wordt de roodheid geabsorbeerd, waardoor de huid er rustiger en egaler uit zal zien. Ook verwijde haarvaten kunnen worden behandeld middels IPL.