Pigmentvlekken verwijderen (Laser/IPL)

Pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden door middel van laser/IPL. De licht- en/of lasertherapie heeft als doel het donkere pigment van de pigmentvlekken te absorberen. Gedurende de behandeling wordt het licht van de laser of IPL in de huid omgezet in warmte, waardoor het pigment donker verkleurd. Het lichaam voert in de weken daarna op natuurlijke wijze het pigment af. Hierdoor wordt de pigmentatie steeds lichter en minder zichtbaar.

Tijdens de behandeling draagt u een bril om uw ogen te beschermen. Er wordt gel aangebracht en het gebied wordt behandeld. De behandeling kan wat gevoelig zijn. Na de behandeling wordt het gebied nagekoeld met een coldpack. Na de behandeling kan de huid rood, gevoelig zijn en het pigment kan donkerder van kleur zijn. Na 3-5 dagen kan er korstvorming optreden en dit valt na 7-10 dagen af van de huid.

Het aantal nodige behandelingen verschilt per huid en per indicatie. Soms kan een enkele behandeling al een opmerkelijk verschil opleveren. Gemiddeld adviseren wij tussen 2 tot 4 behandelingen te ondergaan met een tussenliggende periode van 3-4 weken.

  • Laser
  • IPL

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd en is een vorm van toegenomen pigmentatie die vooral bij vrouwen in een vruchtbare leeftijd met een wat donkerder huidtype voorkomt. De vlekken kenmerken zich door donkerbruine, vaag begrensde en meestal grillig (symmetrisch) gevormde vlekken in het gezicht. De pigmentatie wordt donkerder door zwangerschap, zonlicht en orale anticonceptie.De pigmentvlekken ontstaan door een verstoring in het pigmentatieproces door hormonen. Melasma kan worden onderscheiden in twee vormen: een oppervlakkig en diepe vorm. Oppervlakkige melasma liggen alleen in de opperhuid en zijn bruin van kleur. Dieper gelegen melasma is te herkennen aan de grijsblauwe kleur en is in tegen stellig tot de oppervlakkige variant een stuk hardnekkiger om te behandelen.Bij een melasma is het belangrijkste dat de huid goed wordt beschermd tegen de zon. Daarnaast kun je verzorgingsproducten met actieve ingrediënten zoals vitamine C in combinatie met vitamine E en Niacinamide goed gebruiken. Ook kan gekozen worden voor een laserbehandeling om het teveel aan pigment te behandelen. Daarnaast kan microdermabrasie, microneedling en chemische peelings ook uitkomst bieden bij patiënten met Melasma. In een intakegesprek worden de behandelmogelijkheden besproken met u.

Cafe-au-lait vlekken

Café au lait vlekken zijn egaal gekleurd lichtbruine, ovale pigmentvlekken. Café au lait is de Franse vertaling van koffie met melk en dit is de exacte kleur van de pigmentvlekken. De pigmentvlekken kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar dan vaak klein en licht van kleur waardoor het minder opvalt. De pigmentvlekken zijn goedaardig en zullen ook nooit kwaadaardig worden. Rond het tweede levensjaar worden de pigmentvlekken donkerder en vallen ze meer op. In de loop der jaren groeit de pigmentvlek mee met het kind. De doorsnede varieert van 0,5 cm tot enkele centimeters.De oorzaak voor het ontstaan van de café au lait vlek is een ‘weeffoutje’ in de pigmentcellen in de huid. Hierdoor maken deze cellen plaatselijk meer pigment aan.Café au lait vlekken worden zelden als cosmetisch storend ervaren. Indien dit het geval is, kan het worden behandeld met een laser.

Epheliden

Epheliden is de Latijnse benaming voor sproeten en zijn goedaardige, lichtbruine tot donkerbruine vlekjes. De voorkeurslocatie voor sproeten is op de door de zon beschenen delen van het lichaam zoals het gezicht, schouders en armen. Sproeten ontstaan onder invloed van zonlicht en komen vooral voor bij mensen met een licht huidtypen. De sproeten ontstaan op kinderleeftijd en worden vooral gezien in de zomermaanden.Het hebben van sproeten is niet gevaarlijk. De pigmentvlekjes kunnen niet overgaan in huidkanker. Wel is het een teken dat de huid veel is blootgesteld aan zonlicht en dat is niet geheel verstandig met een licht huidtype.Sproeten hoeven in principe niet te worden behandeld, omdat het gaat om een tijdelijke reactie van de huid op zonlicht. Belangrijk is om de huid goed te beschermen met goede zonnebrandcrèmes en de volle zon te vermijden. Bij zeer veel sproeten of wanneer het cosmetisch storend wordt ervaren, kunnen sproeten ook worden behandeld met een pigmentlaser.

Lentigo solaris

Lentigo solaris, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zijn goedaardige bruine of zwarte vlekken die ontstaan door blootstelling aan de zon. De vlekken komen bij meer dan 90% van de blanke mensen ouder dan 60 jaar voor en maakt dit de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. De vlekken komen voor op de door de zon beschenen delen van het lichaam zoals het gezicht, decolleté, ledematen en handruggen.

Lentigo Simplex

Lentigo Simpex kent een aantal benamingen zoals Lentigo solaris en ouderdomsvlekken. Het zijn goedaardige pigmentvlekken die ontstaan op de door de zon beschenen delen van het lichaam, bijvoorbeeld gezicht, handruggen, armen en benen. De aandoening ontstaat vaak past op oudere leeftijd. Het klinisch beeld is een lichtbruin gekleurde, scherp begrensde en regelmatig van vorm gekleurde vlek.Een lentigo simplex ontstaat door de beschadigende werking van zonlicht. De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen met een licht huidtype die veel in de zon zijn geweest. Door de zon beschadigen de pigmentcellen en als gevolg hiervan neemt het aantal pigmentcellen toe en wordt er hierdoor meer pigment geproduceerd.Een behandeling is niet medisch noodzakelijk. Indien de plekken als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen ze worden behandeld met een pigmentlaser.

Melanotische macula

Een melanotische macula, ook wel orale melanosis genoemd, is een egaal gehyperpigmenteerde ronde of ovale plek van meestal kleiner dan 7 millimeter. De vlek is niet verdikt en heeft dezelfde consistentie als de omliggende huid. De vlekken ontstaan spontaan en worden meestal niet groter. Een melanotische macula ontstaat circa na het 40ste levensjaar en komt dubbel zoveel voor bij vrouwen. De pigmentatie is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden.Een behandeling is niet medisch noodzakelijk. Indien de vlek als cosmetisch storend wordt ervaren, kan het worden behandeld met cryotherapie en lasertherapie.Gepigmenteerde fibroomFibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwellen. Het is onduidelijk hoe deze gezwellen ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met hormonen (vooral na menopauze) en overgewicht.De fibromen zijn weke, huidkleurige of gepigmenteerde gezwellen die overal op de huid kunnen voorkomen. De gezwellen worden doorgaans gezien op plekken waar veel wrijving plaat vindt zoals de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.Fibromen gaan niet vanzelf weg, maar behandeling is ook niet noodzakelijk. Indien de gezwellen als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen deze worden verwijderd middels elektrocoagulatie, cryotherapie of lasertherapie.

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigrans is een huidaandoening waarbij de huid donkere verkleurd (hyperpigmentatie) en dikker wordt (hyperkeratose). De voorkeurslocaties zijn de huidplooien in de oksels, liezen en nek. De huidaandoening komt voornamelijk voor bij mensen met een donker huidtype, kan op elke leeftijd ontstaan en komt even vaak bij mannen als vrouwen voor.De precieze oorzaak van het ontstaan van acanthosis nigrans is nog onbekend, maar vanwege het verband met obesitas en suikerziekte lijkt sprake te zijn van een relatie met insulineresistentie (ongevoeligheid voor insuline). De voorkeurslocatie, namelijk in de huidplooien, doet vermoeden dat wrijving en irritatie een rol spelen, echter is dit nooit wetenschappelijk aangetoond. De aandoening is niet besmettelijk.Het klinisch beeld kenmerkt zich door verdikking van de huid met een grijze tot bruinzwarte verkleuring van in de meeste gevallen de huidplooien. De huid heeft een fluweelachtig tot wratachtig oppervlak. De huidafwijking is vrijwel altijd symmetrisch verdeeld over het lichaam. De aandoening geeft meestal geen klachten, maar in zweterige plooien kunne de afwijkingen wel jeuken en stinken.Acanthosis nigricans is een goedaardige huidaandoening. De voornaamste reden om de aandoening te behandelen is vanwege cosmetische bezwaren. De belangrijkste behandeling is (indien mogelijk) het wegnemen van onderliggende oorzaak. Behandelingsmogelijkheden gericht op de huid zijn toepassen van retinoïden, microdermabrasie en laserbehandelingen.