Oedeem is een vervelende en (vaak) chronische aandoening. Een van de meest voorkomende soorten van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. De aan- en afvoer van weefselvocht is verstoord vanwege een stoornis in het lymfestelsel, bijvoorbeeld na een operatie of een ongeluk, waarbij de lymfeklieren zijn beschadigd, of door een aangeboren afwijking. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen, zoals wondroos, maar ook gewrichts- en huidklachten.
Bij Kristal Skin & Laser Clinic zijn onze huidtherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van (lymf)oedeem. Tijdens een intakegesprek met een van onze therapeuten wordt besproken of u in aanmerking komt voor oedeemtherapie en wordt er vervolgens een behandelplan opgesteld. Aangezien een goede diagnostiek van groot belang is, heeft u hiervoor een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Tevens zijn onze huidtherapeuten ook gespecialiseerd in het behandelen van andere vormen van oedeem, denk aan lipoedeem of veneus oedeem.
- Manuele lymfedrainage
- Lymfapress
- Lymftaping
- Ambulante compressietherapie
- Therapeutisch elastische kousen
- LPG (endermologie)
Zelfmanagement is van groot belang bij het behandelen van (lymf)oedeem. Daarom enkele tips die u mogelijk kunnen helpen.
- Probeer voldoende te bewegen en te sporten, zoals wandelen, fietsen en zwemmen.
- Drink voldoende water en kies voor de juiste voeding.
- Draag een therapeutisch elastische kous. De huidtherapeut kan een kous aanmeten en u hierover adviseren.
- Probeer afwisselen van extreme kou en extreme warmte te vermijden.
- Wees uzelf ervan bewust dat stress en sterke emoties invloed kunnen hebben op uw klachten.
- Inspecteer uw huid regelmatig op wondjes. Wanneer u een wondje ontdekt, is het belangrijk deze te ontsmetten en af te dekken met een pleister.
- Probeer bijten en krabben van huisdieren te voorkomen.
- Probeer niet te krabben aan insectenbeten.
- Bescherm uw huid elke 2 uur met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30.