Striae worden ook wel ‘huidstriemen’ of ‘stretch marks’ genoemd. Het zijn lijnvormige littekens van zowel de opperhuid als lederhuid en licht atrofisch. Er is sprake van verlies van weefsel en de huid oogt wat meer doorschijnend. Striae verloopt volgens de splijtlijnen van de huid en kan in het begin vlak en glad aanvoelen. Dan is het vaak rozig van kleur. Na maanden tot jaren verdwijnt deze kleur en blijft er een witte verkleuring achter. De striae is dan vaak wat minder opvallend.

Striae ontstaat op plaatsen waar er veel rek op de huid staat. Het komt veel voor bij jonge vrouwen in de puberteit en bij zwangere vrouwen. Ook kan striae ontstaan bij flinke toename van gewicht in een korte periode (overgewicht) of bij het gebruik van steroïden. Door de rek op de huid is het stevige netwerk van bindweefselvezels plaatselijk beschadigd. Hormonale invloeden en een genetische aanleg spelen hierbij een grote rol.

Behandeling is met name gericht op het minder opvallend maken van de kleurverschillen en versterken van het bindweefsel. Littekenweefsel zal nooit volledig verdwijnen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst en vorm van de striae.

Behandeling van striae is gericht op het minder opvallend maken van de kleurverschillen en het versterken van het bindweefsel. Littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Voor de onderstaande huidtherapeutische behandelingen geldt dat deze meerdere malen in kuurvorm uitgevoerd moeten worden voor optimaal resultaat.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst en vorm striae.