Een schimmelnagel, ook wel kalknagel wordt veroorzaakt door een infectie met een huidschimmel. En is te herkennen als een verdikte, brokkelige en/of verkleurde nagel. Het kan worden behandeld met de Q-Switched ND Yag laser. Het is van belang om te achterhalen of het om de juiste schimmel (kalknagels, geen gistnagel) gaat. Het is raadzaam om een kweek te laten nemen van de nagel. Dit kan meestal bij uw huisarts of (medisch) pedicure. Voorafgaand aan iedere behandeling dient de nagel eerst zo dun en kort mogelijk te worden gemaakt bij een (medisch) pedicure, dit voor betere penetratie van het medische koolstof.

Tijdens de behandeling draagt u een bril om de ogen te beschermen. Het te behandelen gebied wordt ingesmeerd met een medische koolstof. Deze zwarte crème zorgt dat laserlicht wordt geabsorbeerd en de nagel verhit. De aanwezige schimmel wordt vernietigd, maar de nagel en het omliggende weefsel blijft intact. De behandeling is niet pijnlijk, maar soms kan de warmte gevoelig zijn.

Het behandeltraject bestaat uit 3-5 behandelingen en kan als volgt eruit zien:

• week 0: eerste behandeling
• week 4: tweede behandeling
• week 12: derde behandeling

Vervolgens wordt 4 tot 8 weken gewacht om het resultaat te bepalen. Indien nodig worden de eerste twee behandelingen herhaald.