Het kan voorkomen dat je in het verleden een tatoeage hebt laten zetten en daar achteraf toch spijt van hebt gekregen. Wanneer je je aan de tatoeage stoort, kun je er voor kiezen om je ongewenste tatoeage te laten verwijderen. Dit kan ook wanneer de tatoeages niet opzettelijk zijn gezet, bijvoorbeeld in geval van bestralingspunten of markeringen op de huid bij de bestraling van kanker.
Hoewel meer vrouwen (60%) dan mannen (40%) tatoeages laten zetten, zien we net zoveel mannen als vrouwen in de praktijk voor tatoeage verwijdering. In 2014 hebben in Nederland ongeveer 1 miljoen vrouwen en 673 duizend mannen een tatoeage. De leeftijdsgroep 40-49 jaar vormt de grootste groep (30%). (bron: VeiligheidNL, Tatoeages).
Er zijn veel verschillende redenen om spijt te krijgen van een tatoeage. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende redenen:
- Tatoeages die gezet zijn in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit, meestal in de jonge jaren.
- Op de tatoeage uitgekeken zijn. Een tatoeage kan na een aantal jaar gaan vervelen of in de weg gaan zitten.
- Scheidingen of verbroken relaties; zoals een tatoeage van de naam van een ex en getatoeëerde trouwringen.
- Wanneer de tatoeage niet past bij een nieuwe loopbaan of de kans op een nieuwe baan kan verkleinen.
- Tatoeages die ooit mooi waren, maar inmiddels flets van kleur zijn of waarbij de lijnen zijn uitgelopen.
- Tatoeages die in de jaren 80 en 90 een trend waren, maar inmiddels niet meer hip zijn, zoals chinese tekens, dolfijntjes en sterretjes.
- Mislukte tatoeages; zoals spelfouten, tatoeages waarbij het ontwerp niet klopt of die met goedkope machines gezet zijn.
- Als men zelf een tatoeage gezet heeft met een naald en Oost-Indische inkt, ook wel amateur-tatoeages genoemd.
- Mislukte permanent make-up; zoals wenkbrauwen die teveel of verkeerde kleur inkt bevatten of niet de gewenste vorm hebben.
- Tatoeages die niet opzettelijk gezet zijn, zoals bestralingspuntjes of markeringen op de huid bij de bestraling van borstkanker of straatvuil (asfaltdeeltjes) dat door een ongeval in een schaafwond terecht kan komen.
- etc.