Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren in de huid, door bijvoorbeeld invloed van hormonen. Dit kan leiden tot een verhoogde talgproductie en verstopping en ophoping van de talgklieren tot gevolg. Daarnaast bevatten talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie kan ervoor zorgen dat talg niet goed wordt afgevoerd en in de omliggende huid terecht komt en ontstekingen veroorzaakt. Er zijn verschillende vormen en stadia waarin acne zich kan presenteren.

Wanneer de acne weer in een wat rustigere fase komt, wordt vaak duidelijk dat er ontsierende littekens en pigmentvlekken zijn achtergebleven.

Voor zowel de actieve acne als voor de littekens die ten gevolge van de acne kunnen ontstaan kunnen de huidtherapeuten van Kristal Skin & Laser Clinic iets voor jou betekenen. Tijdens een intakegesprek zal informatie worden gegeven over acne en over de mogelijke behandelingen. Aansluitend zal een behandelplan voor jou worden opgesteld. Er zullen daarbij ook producten worden geadviseerd, welke de behandeling zullen ondersteunen.

Een standaard acnebehandeling zal bestaan uit een uitgebreide reiniging van de huid, zowel oppervlakkig als wat dieper. Tijdens de oppervlakkige reiniging worden passende producten gebruikt van bijvoorbeeld Dermasence en Meditopics. Gedurende de dieptereiniging zullen de aanwezige comedonen (mee-eters) en ontstekingen met behulp van een klein naaldje geledigd van talg en/of pus. De behandeling wordt afgesloten met een passend masker en een passende dagverzorging en SPF.
Een behandeling kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld Microdermabrasie, Chemische Peelings, Hydro peeling, Carbon Laser Peeling, Laser/IPL of Microneedling (Dermapen).

Acne vulgaris

Acne vulgaris is meest voorkomende vorm van acne. Het kan op het gelaat, rug en borst voorkomen. In de puberteit wordt het veelal gezien, maar het kan ook op oudere leeftijd nog ontstaan. Vaak zijn er comedonen (mee-eters) en papels (rode bultjes) en pustels aanwezig. Het wordt veroorzaakt door ontstekingen van de talgklieren in de huid, door bijvoorbeeld invloed van hormonen.

Acne conglobata

Acne conglobata is een zwaardere vorm van acne waarbij de talgproductie zeer verhoogd is en veel ontstekingen en cysten (onderhuidse ontstekingen) aanwezig zijn. Deze vorm kan erg pijnlijk zijn. Het komt vooral voor tijdens de puberteit bij voornamelijk jonge mannen, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Doordat deze vorm van acne veel ontstekingen veroorzaakt blijven er vaak duidelijke littekens achter. Goede behandeling hiervan is daarom erg belangrijk.

Acne rosacea

Bij acne rosacea is de huid zichtbaar rood, gevoelig en snel geïrriteerd. Ook zijn er vaak kleine vaatjes zichtbaar. De roodheid wordt veroorzaakt door een chronische ontstekingsreactie in de huid. Vaak gaat dit gepaard met kleine puistjes in het gelaat. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar, maar het kan ook bij mannen voorkomen.

Acne littekens

Na acne kunnen er littekens achterblijven op de huid. Rest-acne (rode vlekjes), oppervlakkige kleine littekens (putjes) en/of diepere littekens kunnen zichtbaar worden of al aanwezig zijn op de huid. Dit kan verergeren door krabben en zelf comedonen (mee-eters) uitdrukken. Daarnaast kan hyperpigmentatie een gevolg zijn van acne, geen goede zonbescherming en schade aan de huid. Er zijn veel behandelmogelijkheden voor acne littekens, zoals peelings, microneedling, microdermabrasie en fractionele laser.

  • Laat de huid zoveel mogelijk met rust.
  • Knijp puistjes niet zelf uit en krab er niet aan, zo kunnen pigmentvlekken en littekens worden voorkomen.
  • Verschoon jouw kussensloop 2 maal per week.
  • Was je handen voor je jouw gezicht aanraakt.
  • Reinig uw huid ’s ochtends en ’s avonds.
  • Gebruik passende producten, volg het advies op van één van onze therapeuten.
  • Probeer producten met parfum en alcohol te vermijden, deze kunnen de huid irriteren en/of uitdrogen.
  • Bescherm je huid elke 2 uur met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30.