Na een eventuele operatie bij mensen met borstkanker ontstaan er littekens. Deze kunnen naast jeuk en pijn ook bewegingsbeperking geven. Door littekentherapie kunnen deze klachten goed worden behandeld.
Daarnaast kan oedeem (vochtophoping) een rol spelen. Oedeem ontstaat vooral wanneer er klieren zijn verwijderd tijdens de operatie. Hierdoor ontstaat er vocht in de arm. Dit is niet alleen hinderlijk maar ook vaak pijnlijk. Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, Endermologie (LPG), ambulante compressietherapie of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde arm en eventueel het aanmeten van een Therapeutische Elastische Kous (TEK). De kous zorgt voor behoud van het verkregen resultaat.
Onder het kopje Manuele lymfdrainage kunt u meer informatie vinden over deze behandelmethode.

Door middel van zwachtels wordt er druk gegeven waardoor het vocht uit het weefsel gedwongen wordt. De manier van zwachtelen en het aanbrengen van aanpassingen daarin, bijvoorbeeld door het gebruik van pelotten, bepalen de druk en effectiviteit van de compressie.

De behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage, die voor een sterke verbetering van de stofwisseling en bloedcirculatie zorgt. De behandelkop van het endermologiesysteem neemt de huid op en bewerkt deze door een in- en uitrollende beweging. De rollende en knijpende beweging van de behandelkop stimuleert de bloed- en lymfecirculatie van het lichaam en bevordert de opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Aangetoond is dat de behandeling de organische functies herstelt en activeert en dus perfect past in een nieuwe filosofie van genezen, waarbij de voorkeur uitgaat naar natuurlijke oplossingen.
Naast de behandeling van cellulite is endermologie ook geschikt voor het verbeteren van littekenweefsel en wordt het gebruikt voor diverse behandelingen van een aantal aandoeningen in het kader van reumatologie, na trauma, lymfoedeem en lipoedeem, decubitus en het verbeteren van (brandwond)littekens.

Door middel van een apparaat die systematisch een manchet voor een arm of been oppompt, wordt het vocht richting de oksel of lies gedrukt waar zich de afvoerende lymfklieren bevinden. Dit wordt vooral gebruikt bij verhard weefsel (fibrose) omdat de masserende druk van het apparaat het weefsel zachter maakt.

Bij lymftapen wordt tape op het lichaam aangebracht. Lymftape is een aanvulling op de oedeemtherapie.
De methode lymftaping is afkomstig uit Japan en is daar 25 jaar geleden ontwikkeld. Door de elasticiteit van de tape en het op spanning brengen van de huid wordt de huid gelift en de huidlagen opgetild. Er komt op deze manier ruimte tussen de dermis en de epidermis. Dit heet convolusions. Het zijn gebieden met een hogere en lagere druk maar dan op kunstmatige wijze gecreëerd. De ruimte die onder de tape vrij komt zorgt voor een drukafname. Het lymfvocht (wat zich in dit gedeelte van het interstitium bevindt waar een hogere druk heerst) verplaatst zich in de richting waar de druk minder is.
Het oedeem heeft de eigenschap zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen en wel in de richting van de lymfknopen. Lymftape geeft ruimte en rek die in combinatie nog beter wordt gestimuleerd. Deze ruimte zorgt ervoor dat de kleppen van de initiële lymfvaatjes worden geopend en de lymf sneller afvloeit.

Onder manuele lymfedrainage wordt verstaan het manueel (met de handen) draineren van de weefvloeistof (lymfe) naar de lymfevaten. Manuele lymfedrainage is een zachte massage op de droge huid. Dit gebeurt door middel van draaiende pompbewegingen met de binnenkant van de hand. Het stimuleert de lymfecirculatie in het bindweefsel en daarmee de afvloed van de lymfe door de lymfevaten. Door deze methode wordt het oedeem verminderd en worden schadelijke stoffen afgevoerd. Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek om de opname en afvloed van het weefselvocht te bevorderen en eventueel om te leiden indien er blokkades zijn. U kunt hierbij denken aan verwijderde lymfklieren na bijvoorbeeld borstkanker.

Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast bij bepaalde “stijfheid / hardheid” van het lymfoedeem. Door middel van oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel (“fibrose”) soepeler worden gemaakt.

Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast bij bepaalde “stijfheid / hardheid” van het lymfoedeem. Door middel van oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel (“fibrose”) soepeler worden gemaakt.

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) zorgen ervoor dat een arm of been ‘slank’ blijft en niet meer op gaat zetten. De druk zorgt ervoor dat het vocht niet in het weefsel kan komen. Er zijn veel merken en soorten met hun eigen kenmerken.