Striae noemen we ook wel ‘huidstriemen’ of ‘stretch marks’. Striae zijn lijnvormige littekens van de opperhuid en de lederhuid. Deze lijnen zijn atrofisch. Dat wil zeggen dat er sprake is van verlies van weefsel, soort fijne rimpels waar de huid doorschijnender kan zijn. Ze verlopen volgens de splijtlijnen van de huid. In het begin kan striae vlak en glad aanvoelen en rozig van kleur zijn. Na maanden tot jaren verdwijnt de roze kleur en worden ze wit. Meestal is de striae dan ook minder opvallend.

Striae ontstaat op plaatsen waar er veel rek op de huid staat. Het komt veel voor bij jonge vrouwen in de leeftijdscategorie 10-16 jaar (70%) en bij zwangere vrouwen in de zesde en zevende maand van de zwangerschap (bijna 50%). Het stevige netwerk van bindweefselvezels is plaatselijk beschadigd. Dit komt doordat de huid op deze plaatsen snel moet uitrekken. Hormonen en erfelijkheid spelen hierbij een grote rol. Ook kan striae ontstaan bij sterk overgewicht en het gebruik van steroïden.

Behandeling van striae is gericht op het minder opvallend maken van de kleurverschillen en het versterken van het bindweefsel. Littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Voor de onderstaande huidtherapeutische behandelingen geldt dat deze meerdere malen in kuurvorm uitgevoerd moeten worden voor optimaal resultaat. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst en vorm striae.