Rimpels; ze worden gehaat, bevreesd, anderen halen hun schouders ervoor op. De eerste rimpeltjes en fijne lijntjes ontstaan meestal door de mimiek in ons gezicht, door lachen, fronsen en met de ogen knijpen. Daarna worden de rimpels geleidelijk dieper. De zon speelt hierin een belangrijke rol, samen met het feit dat vanaf ongeveer het 25ste levensjaar de aanmaak van collageen en elastine in de huid afneemt.

  • Fijne lijntjes: voorlopers van de diepere rimpels, ontstaan door droogte van de huid en mimiek. Voorbeelden: kraaienpootjes
  • Dynamische rimpels; ontstaan door expressie in het gezicht door de spierwerking. Voorbeelden: de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen of de rimpels op het voorhoofd.
  • Statische rimpels; ontstaan door het ouder worden en genetische aanleg. Voorbeelden: neuslippenplooi, rimpels rondom de mond en wangen.

Het biologische proces van huidveroudering begint al rond het 25e levensjaar, dit houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagd. Hierdoor worden ook bijvoorbeeld huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid door aanmaak van elastine en collageen, steeds minder geproduceerd.

De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de ander. Dat kan door intrinsieke en extrinsieke factoren bepaald worden. Intrinsieke factoren zijn horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. Denk aan erfelijkheid, hormonale veranderingen (daling oestrogeenspiegel) en mimiek van het gezicht. Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf. UV-straling is één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van rimpels. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine. Zonnestraling tast de met name de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.

Andere factoren zijn stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, lijden aan een chronische ziekte, verkeerd cosmeticagebruik, chronische irritatie van de huid, etc. Deze factoren veroorzaken een overschot aan vrije radicalen in de huid. Bij een overschot aan vrije radicalen raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde huidcellen. De cellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Oxidatieve stress veroorzaakt DNA-schade, tast het bindweefselvezels aan, maakt het de huid minder elastisch en zorgt voor meer rimpels.