Ongewenste haargroei is een veel gezien probleem. Haartjes kunnen erg storend zijn. Overbeharing werkt remmend op sociale contacten omdat men bang is dat men “prikt” of bang is dat de haren zichtbaar zijn.

De termen hirsutisme en hypertrichosis (overmatige haargroei) verwijzen beide naar een toestand die gepaard gaat met overbeharing. Deze termen worden daarom vaak door elkaar gebruikt. Dat is echter niet terecht.

Bij hypertrichosis groeien de haren sterker dan normaliter het geval is bij vrouwen van gelijke leeftijd of hetzelfde ras. Het betreft per definitie toegenomen haargroei op plekken waar dit in feite normaal is, zoals op de benen en armen.

Bij hirsutisme is ook sprake van een toename van haargroei bij vrouwen, echter is deze haargroei te zien op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare beharing hebben. Te denken valt aan snor- en baardharen, borsthaar en haargroei laag op de buik. De haargroei op armen en benen is ook bij hirsutisme meer uitgesproken dan ‘normaal’.

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen ontstaan door familiaire aanleg of hormomen, maar ook zonder onderliggend ziektebeeld komt dit veel voor: de beharing betreft een variatie van de normale haargroei.

Bij Huidtherapie Kristal werken wij met drie verschillende ontharingsmethoden:

IPL en LASER werken in op het pigment van de haar. Deze apparaten werken daarom minder goed in op de blonde of grijze haren. Ze kunnen met deze methode niet goed worden behandeld. Deze lichte haren kunnen wij behandelen met elektrische epilatie.